sestdiena, 2012. gada 17. marts

florences ābolu kūka

šo kūku jau biju ēdis rudenī un vakar to atkal izcept man ieteica Lindas mamma. šī florenciešu ābolu kūka ir diezgan sātīga un brīnumgarda. lai šo ābolu kūku pagatavotu ir nepieciešams kāds ilgāks laiciņš(aptuveni pusotra stunda). bet, bet, bet...kad jūs to nogaršosiet, nenožēlosiet ne minūti patērētā laika. arī ciemiņi prasīs papildporciju.



  1 porcija smilšu mīklas(skatīt saiti zem vārdu kombinācijas - smilšu mīkla)
  1 ēd.k. aprikožu ievārījuma

Pildījumam
  1 kg nomizotu ābolu
  60 g cukura
  3 ēd.k. citronu sulas

Glazūrai
  50 g sviesta
  75 g cukura
  1 ēd.k. medus
  3 ēd.k. piena
  100 g mandeļu plāksnīšu

no sākuma pagatavo smilšu mīklu kā norādīts receptē, kas atrodama zem dotā linka.
sagriez jau nomizotos ābolus sešās daļās un izņem serdi. tos ar cukuru un citronu sulu pasautē mazu brītiņu līdz tie paliek mazliet mīksti.

pagatavo glazūru - cukuru, sviestu, medu un pienu vāra uz lēnas uguns aptuveni 6 minūtes līdz izveidojas dzeltenīgs un pabiezs krēms. pēc tam to noņem no plīts un iemaisi mandeļu plāksnītes. noliec malā un atdzesē.

ieslēdz cepeškrāsni un uzkarsē to līdz 190 grādiem. kūkas veidni(23 cm diametrā) ierīvē ar siltu sviestu.

divas trešdaļas smilšu mīklas liec uz galda virsmas vai liela dēlīša un izveltnē ar rulli līdz tā ir aptuveni 3 mm bieza, tad to ieklāj jau iepriekš ietaukotajā kūkas veidnē. mīklas malas, lai tās neapdegtu, ar alumīnija foliju piespied pie malas un mīklas pamatni pāris vietās sadursti ar dakšiņu, lai tā neceltos augšā un "nemestu burbuli". liec iekšā to pabūt sakarsētajā cepeškrāsnī aptuveni 12-15 minūtes līdz mīkla paliek viegli zeltaina. noņem alumīnija foliju.

tortes pamatni iesmērē ar aprikožu ievārījumu. patiesībā var izmantot jebkuru citu ievārījumu, kas tev tīk un iet pie sirds.
tad liec iekšā izsutinātos ābolus un izlīdzini tos.

izveltnē atlikušo mīklas pikuci un liec pāri ābolu pildījumam. tad apgriez malas, lai tas būtu tādas pašas formas, kā kūkas virsiņa. mīklai pa virsu uzliek atdzesēto glazūru ar mandeļu plāksnītēm un liec cepties kādas 30 minūtes. cep tik ilgi, līdz kūka ir tumši zeltainā krāsā.

kad tā gatava, izņem to no cepeškrāsns un atdzesē kādas 30 minūtes. tagad tā ir gatava pasniegšanai.


tev tiešām ļoti garšos, ja tev cieņā ir āboli. daudz ābolu.

apetīti!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru