piektdiena, 2012. gada 16. marts

iecienītā smilšu mīkla

tad nu tā...šī ir iecienītā un manis nosauktā Garmiš-Partenkirhenes smilšu mīkla, kas ir pamats daudzām kūkām un tartēm(nē, tā nav pareizrakstības kļūda).
šis īsti sirreālistiskais nosaukums radies tādēļ, ka recepte ir no kādas vācu pavārgrāmatas. ir dzirdētas daudzas smilšu mīklu receptes, bet šī patiesi ir viena makten` laba recepte - tas ir jāsaprot ar to, ka mīkla negaršo pēc kritiena ar seju smilšu kastē.



300 g miltu
aptuveni 200 g gabaliņos sagriezta sviesta
100 g cukura
2 olu dzeltenumi
šķipsniņa jūras sāls
1 ēd.k. ruma vai skābā krējuma

miltus izsijā caur sietiņu uz liela dēlīša vai galda virsmas un vidu izveido bedrīti.
bedrītē iepildi sviestu, cukuru, olu dzeltenumus, sāli un rumu vai skābo krējumu.
ar pirkstiem samaisi bedrītē esošās sastāvdaļas un iejauc mazliet miltu no malām.

ar koka lāpstiņu miltus no malām bīdi uz vidu un samaisi, līdz mīklai ir rīvmaizei līdzīga konsistence.
pēc tam ar lielu nazi to sakapā smalkās un vienādās drupačās.

tagad ar abām rokām drupačas strauji un enerģiski samīci viendabīgā mīklā - tas aizņems kādu laiciņu un nedaudz sviedru. līdzko mīkla padevusies, mīklu savel bumbas formā, ietin pārtikas plēvē vai folijā un uz stundu ieliekam ledusskapī atpūsties.

principā pēc šīs vienas stundiņas ledusskapī, Garmiš-Partenkirhenes smilšu mīkla ir gatava. tagad vien atliek to izrullēt un likt lietā, lai pagatavotu kādu brīnumgardu kūku vai tarti.

radošu vakaru!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru