sestdiena, 2012. gada 24. marts

pasta bolognese

hei ho, kādu ilgāku laiciņu neesmu šeit ievietojis nevienu recepti, bet nu atradu brīvu brītiņu, lai pāris pēdējās nedēļas receptes ieliktu un jūs varētu iegūt ko jaunu savai virtuvei.

vienu dienu starp lekcijām Uni sēdējām ar Lindu valdemārielas donatos un Linda ieminējās, ka varētu šovakar pagatavot pasta bolognese. es piekritu un uz mājam devāmies caur rimčiku sapērkot visu ko vajag šim brīnumēdienam.
itāļu valodā šo mērci sauc par ragù bolognese. šis gardais ēdiens ir radies mums tālajā Itālijā, Boloņjā, un šī mērce lieliski papildina kvalitatīvu itāļu pastu.
daži domā kā tā ir parasta maltās gaļas mērce. patiesībā tā arī ir - tā ir maltās gaļas mērce, tikai ar daudz, daudz tomātiem, citiem garšaugiem un ja ir vēlme un tāda opcija garšo, tad arī sarkanvīnu.


500 g jauktas maltās gaļas
2  sīpoli
2 burkāni
3 ķiploka daivas
2 bundžas tomāti savā sulā(2x400g)
1 ēdamkarote raudenes - oregano
sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
apmēram 200 ml sarkanvīna
olīveļļa vai vīnogu kauliņu eļļa
kāds no cietajiem sieriem pārkaisīšanai
zaļumi, piemēram loki
spagetti vai kādi citi garie makaroni


visi dārzeņi ir jānotīra vai jānomizo, kā nu kurš, un smalki jāsagriež. kādā dziļākā pannā ielej eļļu, sakarsē un liek visus dārzeņus(izņemot sasmalcinātos tomātus) uz lēnas uguns pasautēties kādu brītiņu līdz tie ir mīksti.
kad gatavi, ieliec bļodiņā un noliec malā. pannu izskalo, izslauki sausu, ielej eļļu un liec cepties gaļu, visu laiku to maisot, līdz tā ir brūna.
kad gaļa gatava, liec klāt gaļai iepriekš izņemtos dārzeņus, sasmalcinātos tomātus, oregano, sāli un piparus. visas sastāvdaļās samaisa un pielej mazliet sarkanvīna. sautē uz lēnas uguns aptuveni vienu stundu, ik pa laikam apmaisot un pielejot vēl šļuku sarkanvīna.

mērci pasniedz ar spagetti makaroniem un pārkaisi ar kādu sarīvētu cieto sieru, piemēram parmas, kā arī zaļumiem.



buon appetito!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru